Search

Friday, August 19, 2011

Despre loialitate... sau: Nu tara este a mea, ci eu sunt al tarii

Ajung acasa, pornesc televizorul... si ce mai aflu azi de la stiri?! Cumplit, ingrozitor, “caz fara precedent”! Proaspat investitul in functia de ministru al sanatatii, Ritli Ladislau, a avut nemaipomenita neobrazare ca, dupa ce a rostit juramantul de credinta fata de statul roman, al carui cetatean este, in limba romana, sa indrazneasca sa intareasca juramantul, repetand ultima sa fraza si si in limba lui materna! Adica, in plus fata de textul consacrat de articolele 104 alineatul (1) si 82 alineatul (2) ale Constitutiei, a repetat ultima propozitie a acestuia si in limba maghiara. Adica aia prin care-i cerea lui Dumnezeu sa-l ajute sa-si daruiasca toata puterea si priceperea pentru propasirea materiala si spirituala a poporului roman, sa respecte Constitutia si legile tarii, sa apere democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Romaniei. A Romaniei care-i garanteaza cetateanului roman Ritli Ladislau, prin articolele 29 (1) si (2), 30 (1) si 6(1) ale Constitutiei, libertatea gandirii si constiintei, precum si libertatea exprimarii acestora si, de asemenea, recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale si lingvistice... Stau si eu si ma intreb, ca proasta, cum ar fi reactionat “inteligentii” astia de jurnalisti daca, de exemplu, ar fi fost numit ministru cetateanul roman de etnie palestiniana Raed Arafat (stiu ca omul a declarat ca nu vrea sa fie ministru, dar era exemplul cel mai la indemana...) si ar fi spus si el, pe langa « Asa sa-mi ajute Dumnzeu ! », “In šā’ Allāh!”?! L-ar fi banuit ca vrea sa uneasca Ardealul cu Palestina?! Aoleu, stati asa: Arafat are buletin de...Targu Mures! Si-a facut si facultatea la Cluj! Tiiii, te pomenesti ca, de fapt, o fi si el vreun ungur “under cover”?! Ori, daca ar ajunge Klaus Johannis premier (sau fie si numai ministru al educatiei, ca doar e profesor ...) ar zice si “So wahr mir Gott helfe!“?! Vai de mine, dar stai sa vezi ca si Johannis a facut facultatea tot la Cluj! Si, daca mai pui la socoteala ca stramosii lui au fost adusi in Transilvania, pe la anul 1100 si ceva, de regele Géza al II-lea al Ungariei...e clar care e ideea, nu?! Pana la urma, lasand la o parte si Constitutia si gluma, tot tembelismul asta jurnalistic, practicat de dragul senzationalului cu orice pret, care incearca sa „planteze discret“ in mintea mea ideea ca gestul de sincera loialitate al unui om, care jura credinta patriei sale - unde s-a nascut - si in limba lui materna, ar fi ,de fapt, exact opusul a ceea ce este, mi se pare nu doar ignobil, ci de-a dreptul scarbos!

Si ma mai macina o intrebare: oare de ce noi, „tolerantii“ de romani, nu avem aceeasi atitudine vitriolanta pe care o avem fata de unguri si in relatiile noastre cu turcii?! Ca doara si ei sunt o minoritate etnica in tara noastra, si ei, atata amar de vreme ne-au trecut prin foc si sabie, ne-au luat bir, ne-au rapit copiii si femeile si i-au „turcit“, ba chiar ne-au luat si Dobrogea si-au facut-o pasalac?! Sau cu rusii, macar din cauza comunismului si pentru cane-au luat jumatate de Moldova?! Ori fata de bulgari, ca ne-au luat si Cadrilaterul si potentialele venituri din turism?! Sau fata de "fratii nostri de ginta latina", italienii, pe care acum vreo suta si ceva de ani, cand au venit cu traista-n bat si lihniti de foame, i-am primit sa munceasca in fabricile si pe ogoarele noastre si sa se mute aici cu catel si purcel, iar acum, cand ne-a ajuns pe noi nevoia si ne-am dus dupa o bucata de paine la ei, ne fac ba tigani, ba curve si ne iau la bataie in plina strada?! Etc., etc., etc. ...

De cugetat asupra semnificatiilor profunde ale celor statuate in articolul 4 din Constitutia Romaniei (incercand, macar, sa constientizam existenta barnei din ochiul propriu, inainte de a arata cu degetul paiul din ochiul celuilalt...)


Articolul 4
(1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.


Inainte de a-i acuza pe altii ca nu sunt loiali tarii noastre, mai bine sa ne gandim ce anume facem, fiecare dintre noi, zi de zi, pentru a dovedi ca noi ii suntem loiali... e un exercitiu minimal, dar util...

0 voroave::

  © Blogger template Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP